lørdag den 17. oktober 2015

Ølandsflutes

Disse flutes har en sprød skope og blødt indre. De er langtidshævet, men ellers nemme at lave. Klart mine favorit flutes! 


12 flutes

10 g gær
1,5 L vand
Ca. 1 kg hvedemel
800 g ølandshvedemel
1,5 spsk. salt

Kom gær og vand op i en stor skål og rør gæren ud. Tilsæt ølandshvedemel og salt og rør dejen sammen. Tilsæt hvedemelet lidt af gangen under omrøring til dejen lige netop slipper siderne. Kom et stykke husholdningsfilm over skålen og stil den i køleskabet til næste dag – dejen skal minimum hæve 8 timer.
Næste dag tages dejen ud af køleskabet og stilles på køkkenbordet, hvor den skal hæve min 2-3 timer.
Efter hævningen vendes dejen forsigtigt ud på et meldrysset hold og trækkes til en aflang plade. Bordet skal være godt meldækket, så dejen ikke hænger fast.
Tænd ovnen på 250°, sæt en tom bradepande ind i bunden og fyld den med vand, så der bliver fugtigt i ovnen. Sæt også en bageplade ind i ovnen, så den bliver varmet op samtidig.
Skær dejpladen ud med en skarp kniv til 12 flutes, som kommes på et stykke bagepapir. Flyt bagepapiret over på den varme bageplade og bag flutesene midt i ovnen i 10-12 minutter til overfladen er gylden.     

Koldhævede ølandsboller

Disse ølandsboller er nemme at lave! Slå dejen sammen fredag aften og så er der hurtigt nybagte boller lørdag morgen :) Ølandshvede er en gammel kornsort, som har et højt proteininhold. Ølandshvedemel er markant mere brunt end almindelig hvedemel og har også en mørkere, mere kraftfuld smag. Jeg er solgt! 


Ca. 16 stk.

15 g gær
6 dl. vand
1 dl skyr
1 spsk. honning
1 tsk. havsalt
2 dl mandler, grofhakket
1 dl græskarkerner
1 dl solsikkekerner
800 g ølandshvedemel  

Kom vand, skyr og honning ned i en stor skål og rør det sammen. Tilsæt gæren og rør den ud. Tilsæt herefter kerner, mandler og havsalt – til sidst tilsættes melet lidt af gangen, mens dejen røren godt igennem med en ske eller på en røremaskine. Dejen skal være våd, men ikke for klistret – den skal lige netop slippe siderne. Kom husholdningsfilm over skålen og stil den i køleskabet til næste dag – dejen skal minimum hæve 8 timer.
Næste dag tændes ovnen på 250° med en bageplade i, så den også bliver varmet op.
Tag dejen ud af køleskabet og form bollerne ved at sætte dejklatter på et stykke bagepapir vha. 2 spiseskeer. Form 16 boller i alt. Lad bollerne hæve 20 minutter og bag dem så herefter i 10-12 minutter til de er gyldne.

lørdag den 3. oktober 2015

Pekan pie

Pekannødder kan godt være lidt dyre, men på markeder i udlandet kan man ofte købe nogle med hjem til en god pris! Denne pie med ahornsirup og muscovadosukker er tung, men utrolig lækker. 


Tærte 26-28 cm

Tærtebund:
240 g mel
160 g blødt smør
20 g sukker
75 ml koldt vand

Fyld:
300 g pekannødder
80 g muscovadosukker
375 g ahornsirup
3 æg
½ tsk. salt

Skær smørret i mindre firkanter og kom dem op i en foodprocessor med dejkniven på. Tilsæt mel og sukker og kør dejen til en smuldret masse. Kom nu koldt vand ved til dejen samler sig. Tag dejen ud og ælt den sammen med hænderne. Kom dejen i en skål og stil den til hævning i 30 minutter.
Kom dejen ned i et smurt tærtefad og tryk den ud med hænderne så bunden er helt tynd. Skær den overskydende dej væk.
Pisk æg, muscovadosukker og salt sammen i en skål til det er lyst og skummende. Tilsæt herefter ahornsiruppen og pisk det hele godt sammen.
Hak pekannødderne groft og vend dem ned i skålen. Hæld fyldet ned i fadet ovenpå tærtebunden. Bages i ovnen ved 175° i 1 time (til fyldet er fast). 
Serveres med cremefraise rørt op med vaniljesukker.

Rigatoni ala Zaza

Denne ret er simpel, men utrolig lækker! Jeg faldt over den på en ferie i Firenze på den hyggelige restaurant Zaza - den har været et hit lige siden. 



Ca. 4 personer

500 g Rigatoni-pasta (store pastarør) eller anden tør pasta 
1 dåse hk. tomat
1 bk. cherrytomater
4 fed hvidløg
¼ bæger ricotta
1 stort skvæt piskefløde  
2 spsk. finthakket basilikum
½ tsk. oregano
Et lille bundt persille
½ tsk. salt
Friskkværnet peber
1 spsk. sukker
1 stor håndfuld revet parmesan

Hak hvidløg fint og del cherrytomaterne i halve. Varm sauterpanden op og steg hvidløg og cherrytomater til tomaterne falder helt sammen og bliver til en tyk pasta. Kom så de hk. dåsetomater ved sammen med basilikum, oregano, salt, peber og sukker. Lad saucen koge igennem i 20 minutter.
Kom herefter ricottaosten og piskefløden i og varm saucen op. Smag til med salt, peber og basilikum. 
Kog pastaen i en stor gryde med spilkogende vand og lidt olie til den er al dente. Vend herefter pastaen i tomatsaucen sammen med parmesanosten, så saucen bliver tyk og cremet.  

Haydari

Haydari er en super lækker feta-peberfrugtdip, som passer godt til tapasbordet. Jeg plejer at servere den sammen med grissini-sticks :)  


Ca. 4-5 dl

400 g feta
1 rød peberfrugt
1 dl. ajvar (tyrkisk peberfrugt relish)
1 chili
3 fed hvidløg
Et lille bundt bredbladet persille

Halver fetablokken og peberfrugten, kom halvdelen ned i foodprocessoren sammen med chili, ajvar og hvidløg og blend til en lidt grov puré. Hak den halve peber og fetaost i grove stykker og kom det ned i foodprocessoren sammen med persillen. Brug puls-knappen på foodprocessoren til at lave en grovhakket puré. Server sammen med tapas, brød/grissini.