mandag den 20. februar 2017

Falafel bagt i ovn

Denne falafel-opskrift smager af Mellemøsten og til trods for, at opskriften er fedtfattig, holder den max! :)


50-60 stk.

300 g udblødte kikærter, SKAL IKKE KOGES
100 g hvide butterbeans, SKAL IKKE KOGES
4 fed hvidløg
1 rød chili, uden kerner
3 spsk. falafelkrydderi (mix af spidskommen, koriander, kanel, allehånde, muskatnød og sort peber)
1 tsk. salt
1 stor håndfuld frisk koriander
1 stor håndfuld frisk, bredbladet persille
2 spsk. rasp eller loppefrøskaller
4 spsk. olivenolie
Lidt vand

Kom de tørrede kikærter og butterbeans i en stor skål med rigeligt vand og stil den i køleskabet natten over – eller mindst 6 timer. Skyl herefter kikærter og butterbeans i rigeligt koldt vand og lad dem dryppe af.
Hak løg, hvidløg og chili fint og kom det op i en foodprocessor sammen med den bredbladede persille og koriander. Tilsæt kikærter, butterbeans, rasp/loppefrøskaller, falafelkrydderi og olivenolie og kør det hele til en ensartet masse. Hvis ”falafel-farsen” er for tør tilsættes vand lidt af gangen - farsen må ikke blive for flydende!
Form falafel-farsen til små, runde kugler og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
Bages i ovnen ved varmluft 200° i ca. 25 minutter, til de er sprøde. Hvis du ønsker en ekstra sprød falafel, kan du pensle falaflernes overflade med olivenolie inden bagning.

lørdag den 18. februar 2017

Lynsyltede agurker

Denne opskrift på hjemmelavede, syltede agurker er super nem - så ingen undskyldning for ikke, at lave dine egne! Perfekt som tilbehør til grill-mad om sommeren eller ovenpå en hotdog. 


6 personer

1 agurk
2 dl æbleeddike
2 dl rørsukker
Friskkværnet peber  

Skær agurken i tynde skiver på ca. 1 mm. på et mandolin-jern.
Kom eddike og sukker i en mellemstørrelse gryde og varm det op til, det lige netop koger, og sukkeret er smeltet. Tag så gryden af kogeplanen og tilsæt agurkeskiverne sammen med lidt friskkværnet peber. Rør det hele rund og lad agurkerne trække i ca. ½ time – jo længere de trækker, jo blødere bliver de.

torsdag den 16. februar 2017

Den bedste bønne-dahl

Denne bønne-dahl er min nye livret - perfekt til de kolde vinteraftner, hvor de indisk-inspirerede krydderier varmer. 


4-6 personer

1 pakke god, røget bacon
2-3 sødkartofler
1 butternut squash
200 g tørrede, hvide bønner
250 g friske spinatblade
400 g friske tomater
1 dåse hakket tomater
2 løg
4 fed hvidløg
1 chili
2 tsk. røget paprika
2 tsk. alm. paprika
2 tsk. garam masala
1 tsk. stødt spidskommen
0,5 tsk. kanel

Kom de hvide bønner i en skål med vand, så de er helt dækket, og lad dem trække i køleskabet i mindst 12 timer. Hæld så vandet fra bønnerne, kom dem i en middelstor gryde med frisk vand og lidt salt og kog dem ved svag varme i 30-45 minutter (til de er bløde med lidt bid).
Varm ovnen op til 180°.
Skræl sødkartofler og græskar, skær begge dele i rustikke stykker og kom dem i en pose med olivenolie, salt samt lidt kanel, spidskommen og paprika. Hæld posens indhold ud på en bageplade beklædt med bagepapir og bag det hele i ovnen i 30-45 minutter – til græskar og sødkartofler er gennemstegte.  
Pil løg og hvidløg, hak hvidløget i rustikke stykker og skær løgene i skiver. Skær tomaterne i både, hak chilien fint og skyl spinaten grundigt.
Skær den røget bacon i mindre stykker og steg den over middel-høj varme i en stor sauterpande. Tilsæt så løg, chili og hvidløg og lad det stege lidt, derefter kommes krydderierne i og svits af. Kom nu de friske tomater i, og lad dem stege, til de bliver helt bløde. Herefter tilsættes spinaten lidt af gangen, som den falder sammen. Når spinaten er faldet helt sammen tilsættes dåse-tomaterne og retten smages til med krydderier inkl. salt. Lige inden servering vendes først de kogte, hvide bønner i og derefter de bagte græskar- og sødkartoffeltern.
Server med fx ris, perlebyg eller brød